Klasseskille, forbudt kjærlighet, knuste drømmer..

Et musikkteater om gruvesamfunnet Malm.

Eplene i Messehagen er et utendørs musikkteater der handlingen er lagt til gruvesamfunnet Malm i Nord-Trøndelag. Tematikken er klasseskillet, både i Malm og i Norge generelt, på 1960-tallet.

En klassisk Romeo og Julie-historie om forbudt kjærlighet, her mellom arbeidersønnen og overklassejenta. Men ”Eplene i Messehagen” handler også om motsetningene mellom gruvearbeidere og ledelse og om knuste drømmer, ispedd en god dose humor. Tittelen henspiller på epletrærne i hagen i ”Messa”, representasjonsboligen til direktøren i Fosdalens Bergverk som drev gruva i Malm fra 1906. Her slapp ingen arbeidere inn før i 1980, men ungdom fra bygda lurte seg ofte inn i hagen på epleslang.

Det var skuespiller og Malmbygg Evy Kasseth Røsten som ved årtusenskiftet tok initiativ til å få til et friluftsteater om hjembygda og de mange sterke historiene knyttet til gruvedrifta. Stykket ble skrevet av Rasmus Rohde og er blant annet basert på flere intervjuer med gamle gruvearbeidere. De kunne fortelle om tilstandene på 60-tallet, da klasseskillet sto sterkt mellom arbeidere og funksjonærer. Direktøren for bergverket tjente bedre enn statsministeren og arbeiderne kunne bli sendt opp til hytta til direktøren for å fyre opp før han skulle til fjells.

”Eplene i Messehagen” hadde urpremiere i september 2008, og stykket er blitt satt opp annethvert år siden da. Hver oppsetning har bestått av en blanding av profesjonelle aktører og amatører.

 

Bilder fra årets forestilling
Fotograf: Magnus Skrede